суботу, 14 березня 2020 р.

Олександр Олесь. «Микита Кожум'яка». Художні засоби

                                         
       Олександр Олесь. «Микита Кожум'яка».
                                                                       Художні засоби


Епітети: химерні мрії; юнак хоробрий, молодий; трон ваш золотий; страшного ката; страшні народні муки; державі молодій; долі злої; бенкет останній; голівоньку шовкову; сиву голову; вони безсилі; голови похилі; славою ясною; люди добрі; борці хоробрі; спокійно спати;  сини …молоді, міцні, здорові;  тяжкій журбі; малих дітей; гарна пісня; сонце красне; чутку дивну; черга невблаганна, грізна, люта; найменший брат; нову хату; новий хлів; плоха надія; неймовірну силу; любий сину; темніше неба; віченьки ясні; коралі …червоніші; ясному Князю; дужий…Змій; вогник віри; люди добрі; в страшний, тривожний час; хлопець він верткий; страшний та злий; снігом золотим.
Порівняння: «Неначе ждуть нас знов удари, Неначе знов орда знялась...», «Такий він чорний, як та ніч!.. », «І, як звірі, в гніві люті», «А зачепиш — як огонь!», «Князівну ухопив І наче в прірву згинув», «Розірвуть, як хорти», «Княгиня ж — як та ніч... », «Погляньте: став, як дуб», «Пустив, дивіться, пару, Мов курява знялась», «Горять, вгорі літають, Мов снігом золотим Вітри у полі грають», «Як мертвий, Змій лежить».
Метафора:  «Ах, краще б взяв мою він душу», «А кров червоними квітками Цвіла на дикім бур'яні», «Тепер же я горю в огні», «Чому ж увесь народ не встане Страшного ката розп'ясти»,«І вславить трон ваш золотий», «І в очі правді подивись», «Нехай страшні народні муки», «У тебе серце золоте... », «очі слізьми налились», «…мужа Палкого серцем», «І голівоньку шовкову Знов до серця притулю», «напоєна журбою, Тільки сльози розіллю», «І потоки людських сліз Згодом висохнуть росою...», «За що кров з нас смокче Змій», «Час до вітру обернутись», «…хто себе і зброю Вкриє славою ясною», «Хай земля йому — пером», «тільки слово — І скипів, і вже готово!», «Я б тебе озолотив», «Помогти в тяжкій журбі», «тяжка година», «є ще в нас орли, Та не тут, не в цій палаті, А в мужицькій простій хаті», «Довго Князь марнів від суму», «Налети орлом на Змія, Вбий його своїм крилом», «…вона тобі в дарунок Власне серце принесе... », «Мовчав, сховавши муку», «Ні крихти переляку». 

Гіпербола: «Лягли йому на чоло хмари», «Літав орлом між ворогами», «Хай має він залізні руки», «Великий Володар Землі й самого пекла цар», «Їхні руки з криці куті... 
І, як звірі, в гніві люті», «Вже з трьох літ боров мене!.. Раз колись коня мій син Перекинув через тин... », «Що підвернеться під руку,— Все потрощить, як макуху!», «А зачепиш — як огонь!», «У палатах сльози ллють», «Вхопить шкуру та як трісне, 
Дух твій вийде, ані писне!», «Коли шкурою вже лясне,— На добраніч, сонце красне!», «Таку руку має він, Наш найменший брат, Микита. Не з заліза — з криці лита!», «Цей відразу По дванадцять шкур бере...», «І повірите, півсвіту Показало на Микиту».
Пестливі слова: сивенький мій, донечко, голівоньку, віченьки, лишенько.

Немає коментарів:

Дописати коментар