суботу, 14 березня 2020 р.

Олександр Олесь. «Микита Кожум'яка». Переказ твору




Олександр Олесь. «Микита Кожум'яка».
Переказ  твору
Картина І. 
 Змій щороку вимагав викуп від князя. Тепер черга прийшла князівни. У княжих палатах княгиня упала духом від горя, дівчина-прислуга надіється, що знайдеться мужній юнак, котрий поборе ненависного Змія. Князівна, як може, втішає батьків. Від змія приходить гонець і дає Князю три дні. Тому Князь скликає нараду. 
Картина ІІ.
    У великій світлиці палацу серед воєводів на нараді не знаходиться смільчака. Раптом до Князя з пильною справою приходить дід. Він має розказує п'ятеро синів. Усі мнуть шкури, тому дуже сильні. Довго розказує про наймолодшого Микиту, котрий заразом мне дванадцять шкур, він може перемогти Змія. Князь закінчує нараду.
Картина ІІІ.
    На подвір'ї Кожум'яки мнуть шкіри сини і розмовляють про нерозділене кохання Микити до князівни, дивовижну силу наймолодшого брата. Спочатку приходять від Князя дванадцять парубків, потім – дванадцять дідів, та не слухає їх, не відривається від роботи Микита. Коли прийшли дванадцять дітей, він вислухав їх і вирішив піти на двобій, щоб помірятися силою зі Змієм. До того ж гонець повідомив лиху новину, що Змій викрав Князівну.
Картина ІV.
    На майдані за містом буде двобій. Ще ледве розвиднюється, а вже звідусіль збираються люди, займають місця. Ковалі всю ніч кували для Микити булаву. Приходить сумний Князь, ведуть схвильовану  Княгиню.  До замку Змія підходить Микита. Змій пускає  вогняні іскри, пару,  дим. Борці схоплюються, падають, піднімаються, гупає булава. Від ударів Змій звалився мертвим. Микита виносить зі замку Князівну. Щасливий народ славить Князя, Княгиню, Микиту з Князівною. 

Немає коментарів:

Дописати коментар