понеділок, 23 березня 2020 р.

Подорож історичними пам’ятками, які згадуються у творі "Таємниця козацької шаблі"

Шановні учні 5-А, Б, В класів! Щоб цікавіше   вам читати повість Зірки Мензатюк " Таємниця козацької шаблі", пропонуємо  подивитися відеоматеріал.


                                          Дубенський замок
"Замок стояв у самісінькому центрі, доглянутий і напрочуд мирний. Його оточував широкий рів, по дну якого вилася мальовнича стежка; над ровом височіли сиві мури, увінчані дерезою, мов густими зеленими чубами; над в’їзною брамою красувався старовинний герб, а під її склепінням тулилися численні ластів’ячі гнізда".
                                                ДУБНО. ЗАМОК КНЯЗІВ ОСТРОЗЬКИХ




                                            ФОРТ ТАРАКАНІВСЬКИЙ

"То цікавий об’єкт, його збудували для російського війська в кінці XIX століття. Але самим відвідувати його надто небезпечно. … За розмовою не зогледілись, як дійшли до замку. Стали на містку перед в’їзною баштою, задивилися на старі пощерблені мури".





Битва під Берестечком 28 червня – 10 липня 1651 року Військо Запорізьке під командуванням Богдана Хмельницького зійшлося в бою проти армії Речі Посполитої.

"Дівчинка слухала, мов заворожена. Сумна та велична картина поставала в її уяві. Поле, сковані вози. І козаки, роковані на смерть. Верхи на конях налітає шляхта… Дим від пороху… Іскри зпід шабель… Шалений зблиск очей… І гаряча кров, і смерть. Ось захитався молодий козак, шабля-домаха випала йому з руки…"


"У зеленому вінку ясенів здіймалися дві церкви: старенька дерев’яна, в якій козаки молилися перед битвою, і велика церква-пам’ятник, змурована над останками загиблих. Ото перед нею й правили Службу Божу. Лився спів, густо курився ладан, м’який пахучий дим стелився довгими пасмами, огортав людей, дерева, і ті в ньому ставали інакшими, мовби нетутешніми."


БЕРЕСТЕЧКО










                                                           ПІДГОРЕЦЬКИЙ ЗАМОК
"Всюди снували люди в вишиванках, продавалися жовто-блакитні прапорці, значки, морозиво, патріотична література, шапки-мазепинки; гурти чоловіків сперечалися про політику. Безліч людей стояли на майдані, бо правилося тут же, надворі".


"Наталочка востаннє оглянулася на палац. Він купався в сонячному сяйві, виблискував позолотою, стрункий і нарядний, мов королевич. На даху сиділа замислена ворона. «З вами нічого не трапилося? Гай, гай!» — дивувалася вона".







Олеський замок


"Нарешті увійшли до замку. За кованою брамою містився кам’яний дворик з гарматами, бійницями. Уперше в житті Наталочка опинилася в королівських покоях. Поки розпитували екскурсоводів, вона на ходу задивлялася на картини, люстри, дзеркала, на смішні натюрморти-обманки, якими колись розважався король із вельможним панством."





Кам`янець-Подільська фортеця

"З ресторанчика коло Турецького мосту. Фортеця видніла звідси, як на долоні, — грандіозна, незборима твердиня, справді горішок над горішками. Її вежі стриміли, мов стрункі гордовиті панни."


"Вони промчали містечком і спинилися, скреготнувши гальмами, на високій горі. На тлі сутінкового неба височів суворий бронзовий гетьман.

ПАМ`ЯТНИК Петру Сагайдачному Cлаветний гетьман, знаменитий стрілець з лука-сагайдака"




ХОТИНСЬКА ФОРТЕЦЯ

"Внизу широко послалося ясне вечорове плесо Дністра. Фортеця стояла не на горі, а нижче, на пагорбі над водою. Напрочуд ошатна, струнка фортеця: вежі, мов панни в дахах-капелюшках, між ними високі акуратні зубчасті мури .

— Гляньте… В узорах жупани! — аж засміялася Наталочка й показала на мур. — Фортеця мов у вишиванці… Гарно, — замилувалася мама".

































Немає коментарів:

Дописати коментар